Για το περιεχόμενο

Για την πλοήγηση

Μέγεθος γραφής

Στην αρχή

 

Τροφική Δυσανεξία


Από τα χρόνια του Ιπποκράτη είναι γνωστό ότι η τροφή για τον άνθρωπο αποτελεί πολύ σημαντικό παράγοντα της καθημερινής ζωής του, με άμεσες ή μακρόχρονες ευεργετικές ή μη επιπτώσεις. Η τροφή είναι πολύτιμη, αλλά ενδέχεται και να αποτελεί πηγή πολλών προβλημάτων υγείας. Η σωστή επιλογή της τροφής μπορεί να είναι η λύση σε πολλά από τα προβλήματα υγείας.

Το γεγονός της ύπαρξης πολλών προβλημάτων υγείας εξαιτίας λιγοστής, κακής ή υπερβολικής διατροφής αποδεικνύεται και από την αυξημένη συνταγογράφηση αρκετών συμβατικών φαρμάκων για τη νευρογενή ανορεξία, την υπερλιπιδαιμία, την παχυσαρκία, το μεταβολικό σύνδρομο και συναφείς διαταραχές. Τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της χοληστερίνης/λιπιδίων, τα φάρμακα για την παχυσαρκία και πολλά άλλα χημικά φάρμακα μεταξύ των οποίων και τα αντιβιοτικά (όλα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας και αξίας, λόγω της υπέρχρησης, κατάχρησης ή τοξικότητάς τους) αποφέρουν βέβαια τεράστια κέρδη στις εταιρίες που τα παρασκευάζουν.

Παρ' όλα αυτά, η τυφλή εφαρμογή γενικών κανόνων υγιεινής διατροφής, δηλαδή η τήρηση των κλασικών οδηγιών διατροφής σε συνδυασμό με φυσική άσκηση και διακοπή έξεων πολλές φορές δεν αποφέρει τα αναμενόμενα οφέλη. Όλοι οι κάτοικοι της Ελλάδας τρώνε λίγο - πολύ τα ίδια τρόφιμα (ελαιόλαδο, φέτα, ψωμί, γαλακτοκομικά από αγελαδινό γάλα και αρκετά ζωικά προϊόντα). Φαίνεται, λοιπόν, ότι αυτές οι τροφές δεν παχαίνουν μερικά άτομα, ενώ παχαίνουν άλλα.

Όμως, υπάρχει πλέον μία ειδική μέθοδος εξέτασης για εντελώς εξατομικευμένες οδηγίες διατροφής που ονομάζεται Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας (ή απλά τεστ τροφών). Η εξέταση αυτή πραγματοποιείται με ειδική συσκευή.

Σίγουρα πολλοί έχουν παρατηρήσει ότι υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες τροφής και δεν παχαίνουν και άλλοι οι οποίοι ενώ φαινομενικά τρώνε μέτρια ή ελάχιστα παχαίνουν ευκολότερα. Τι είναι αυτό που κάνει μερικά άτομα να τρώνε πολύ κι όμως να μην παχαίνουν; Φυσικά, κάποιες παθήσεις, όπως ο υπερθυρεοειδισμός ή κάποια χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι η αιτία, αλλά συνήθως η απάντηση δεν είναι τόσο απλή.

Το Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας μπορεί να αποκαλύψει τις τροφές που επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τον μεταβολισμό κάθε ανθρώπου. Επίσης, αν κάποιες τροφές γενικά δεν ταιριάζουν στο συγκεκριμένο οργανισμό και τον επιβαρύνουν, άρα θα πρέπει να αποφεύγεται η λήψη των τροφών αυτών περιστασιακά ή μακροχρόνια.

Αλλά τα οφέλη του τεστ δεν είναι μόνο αυτά. Ουσιαστικά, η ρύθμιση του σωματικού βάρους (αύξηση ή απώλεια βάρους) είναι το πρώτο βήμα για την ευεξία. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή, που δεν βασίζεται σε γενικές οδηγίες, αλλά οδηγίες ειδικά για το κάθε άτομο ξεχωριστά, βοηθάει στη βελτίωση της υγείας συνολικά. Πολλές παθήσεις ή καταστάσεις, όπως η σπαστική κολίτιδα (ή σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου), οι αλλεργίες, οι δερματίτιδες, ακόμα και οι διαταραχές της διάθεσης, όπως το άγχος και η μελαγχολία θα βελτιωθούν σημαντικά αν στην ολιστική προσέγγιση της θεραπείας τους συμπεριληφθεί η σωστή διατροφή βασισμένη στο τεστ τροφών.

Το Τεστ Τροφικής Δυσανεξίας πραγματοποιείται με ειδική συσκευή (απλά, ανώδυνα και χωρίς παρενέργειες) και διαρκεί λίγα λεπτά. Τα αποτελέσματα εκτυπώνονται άμεσα και ο ιατρός εξηγεί στον κάθε εξεταζόμενο τις λεπτομέρειες που τον αφορούν. Επιπλέον, παρασκευάζεται ειδικό διάλυμα (ρυθμιστικό ενεργειακό) για αποκλειστικά προσωπική χρήση. Τέλος, σε αρκετές περιπτώσεις είναι σκόπιμη και αναγκαία η χρήση ειδικών συνδυασμών συμπληρωμάτων διατροφής (βοτάνων, ιχνοστοιχείων, βιταμινών, μετάλλων, ενζύμων, συνενζύμων, ορθομοριακών - ορθοκυτταρικών σκευασμάτων κ.λπ.) και ο ιατρός συντάσσει προς τούτο εξατομικευμένη συνταγή.

Πάντως το τεστ διατροφικής δυσανεξίας όσο σημαντικό βήμα και αν είναι για τη βελτίωση της υγείας, συνήθως δεν αρκεί από μόνο του για πλήρη εξυγίανση. Ακόμα και για την ρύθμιση του σωματικού βάρους, που το τεστ τροφών είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι αναγκαία μία ολιστική προσέγγιση που να περιλαμβάνει σωματική και πνευματική άσκηση, ειδικές οδηγίες, εξατομικευμένο διαιτολόγιο και ειδικά συμπληρώματα διατροφής.

Σε περιπτώσεις υπόνοιας ύπαρξης κάποιας πάθησης απαιτείται περαιτέρω κλινικοεργαστηριακός έλεγχος, ώστε να τεθεί συγκεκριμένη διάγνωση και να προσδιοριστεί σαφής θεραπευτική στρατηγική. Σε περιπτώσεις ήδη γνωστών παθήσεων που παρουσιάζει ο εξεταζόμενος, αυτές λαμβάνονται υπόψιν προκειμένου να τεθεί σε συνδυαστική θεραπεία. Αυτές οι αρμοδιότητες είναι αποκλειστικά στην ευθύνη του ιατρού και όχι βέβαια άλλου τύπου θεραπευτές.

Το τεστ διατροφικής δυσανεξίας
επινοήθηκε και πρωτοεφαρμόστηκε από τους ολιστικούς ιατρούς πολλές δεκαετίες πριν το μελετήσουν οι διαιτολόγοι. Με τη σημερινή του μορφή παρέχονται στον κάθε εξεταζόμενο υψηλής διάκρισης και απόλυτης εξατομίκευσης πληροφορίες, αλλά και ειδικό ρυθμιστικό διάλυμα που εξασφαλίζει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Η αποτελεσματικότητα του τεστ διατροφικής δυσανεξίας είναι δεδομένη, αλλά στα χέρια ενός έμπειρου ιατρού, που εφαρμόζει την ολιστική ιατρική, μπορεί να φέρει εντυπωσιακά αποτελέσματα.